Zašto mi je potreban web sajt?

Zašto mi je potreban web sajt?

Datum objave: 13. jula 2017.
Autor: Dejan Krstić


Zašto mi je potreban veb sajt

Veoma često nam se dešava da nas potencijalni klijent upita zbog čega je baš njemu potreban web sajt i kakve koristi on ima od toga. Na trenutak bih se vratio na period od pre nekoliko godina, dok smo se još bavili Internet provajdingom (DialUp, Wireless i ADSL pristupima Internetu) kao najveća firma po broju Internet korisnika, a i po infrastrukturi u Rasinskom okrugu. Tada smo takođe često dobijali slično pitanje od strane budućih klijenata “Šta će meni Internet i čemu to uopšte služi”. Tada, kao i sada, klijentu koji sa time nije upoznat, teško je objasniti da je to neminovnost i nešto što će drastično uticati i u velikoj meri promeniti njegove poslovne i društvene navike. Naravno, čak i danas možete sresti ljude koji nikada nisu koristili Internet, a koji čak nemaju želju ili interesovanje da ga počnu koristiti u bliskoj budućnosti. Ti ljudi nikada nisu upoznali blagodeti društvenih mreža (Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin…), jednostavnost komunikacije putem email poruka, neograničene mogućnosti informisanja i učenja, kupovine robe ili usluge preko Interneta (kupujemprodajem.com, kupindo.com, limundo.com, aliexpress.com…), online rezervacije hotela i apartmana (booking.com, airbnb.com…), besplatne video razgovore (Skype, Viber, Messenger…), pregleda miliona video snimaka (YouTube, Vimeo…) i sve ostale mogućnosti koje Internet pruža.

Čak i dan danas često sretnem neke od naših bivših korisnika Interneta koji sa osmehom pominju te dane kada sam ih “ubeđivao” da je korišćenje Interneta nešto što će morati da prihvate kad tad. Naravno, Internet kao i sve druge korisne stvari na svetu, nekima je samo oduzeo slobodno vreme i nije doneo ništa dobro, a nekima je poboljšao komunikaciju, poboljšao nalaženje potrebnih informacija i u velikoj meri pomogao u donošenju ispravnijih odluka, a što se odrazilo na poboljšanje poslovanja ili na poboljšanje kvaliteta života.

Sada smo u sličnoj situaciji kao i nekada jer je veoma teško objasniti nekim budućim klijentima zašto je baš njima i njihovom poslovanju potreban web sajt. Mnogi od njih ne shvataju da posedovanjem web sajta u mnogome pomažu svojim poslovnim partnerima, kupcima ili korisnicima usluga i na taj način obezbeđuju njihovu lojalnost i učvršćuju saradnju. Nekada je samo dovoljno da posetilac vašeg web sajta dobije potpunu informaciju čime se sve bavite ili da ima uvid u mogućnost vaše firme. U mnogim slučajevima budući klijenti pre saradnje sa vama žele unapred da se informišu o vama i vašim uslugama, a tu informaciju većina njih prvo potraži na Internetu. Veoma često se dešava da potencijalni klijent potraži na web-u podatke o vama i vašoj firmi, tj. pokuša da pronađe vaš web sajt, a da se pritom odluči za vašu konkurenciju jer nije uspeo da pronađe vaš web sajt.
Primera radi, naša agencija ATEC Technologies u nekih 60% slučajeva do novih klijenata dolazi preko preporuka, 30% novih klijenata je do kontakta sa nama stupilo preko našeg web sajta, a manje od 10% novih klijenata nas je našlo na fizičkoj adresi, tj. na lokaciji agencije ili na neki drugi način. Veoma često većina naših klijenata koji su do nas došli preko preporuka, obavezno poseti naš web sajt www.atec.rs da bi se detaljnije upoznala sa onim čime se bavimo ili da bi pregledali naše reference. Konkretno u našem slučaju, neposedovanje web sajta bi drastično umanjilo naše poslovne sposobnosti i sigurno je da bi dovelo našu firmu do pitanja opstanka na tržištu.

Mogu vam samo navesti neke od prednosti posedovanja web sajta:


Dostupnost 24/7
Web sajt je non-stop dostupan svim potencijalnim i sadašnjim klijentima na bilo kojoj lokaciji u svetu. Niste ograničeni samo na vaše radno vreme. Vikendi i praznici vam neće biti ograničavajući faktor da stupite u kontakt sa klijentima.


Ozbiljnost u poslovanju
Koliko ozbiljnih i uspešnih firmu možete da nabrojite a da nemaju bar jedan vlastiti web sajt? Zašto bi ste se i vi razlikovali od uspešnih?


Izdvojite se ili prestignite konkurenciju
Posedovanjem lepo dizajniranog i funkcionalnog web sajta uvek možete biti za korak ispred konkurencije. Jer ćete na taj način svoje proizvode ili usluge koje pružate prezentovati većem broju trenutnim i budućim klijentima.


Povećanje obima poslovanja
Vlastiti web sajt vam sigurno neće smanjiti potencionalni broj klijenata, naprotiv, uz pomoć web sajta možete samo uvećati interesovanje za vaše proizvode ili usluge, a samim tim i povećati broj klijenata.


Verodostojnost vaših proizvoda ili usluga
Kvalitetnim predstavljanjem vaših potencijala i svih mogućnosti, slikovitim i detaljnijim opisom proizvoda ili usluga, prikazom vaših referenci i radova, značajno lakše ćete ubediti potencijalne klijente da ste baš vi dobar izbor za ono što je njima potrebno.


Smanjenje troškova poslovanja uz povećanje produktivnosti
U zavisnosti od vrste web sajta (online prodaja, prezentacioni web sajt, B2B sistem…) u velikoj meri možete smanjiti broj angažovanih radnika, a uporedo sa tim povećaćete produktivnost.


Cena koštanja u odnosu na isplativost
Mnogim firmama, u zavisnosti od delatnosti, je dovoljno da steknu samo jednog ili nekoliko novih klijenata da bi u potpunosti otplatili troškove ulaganja u web sajt.


I na kraju, mogu vam nabrojati još mnogo razloga zašto je potrebno da imate sopstveni web sajt, možete li vi navesti bar jedan razlog protiv?Scroll