WordPress 6.0 je stigao

WordPress 6.0 je stigao

Datum objave:30. maja 2022.
Autor:Slađana Krstić

WordPress 6.0 uključuje nekoliko izmena usmerenih na poboljšanje performansi samog WordPress-a i donosi nove izmene kao što su: poboljšanje učitavanja stranice, smanjenje vremena izvršavanja različitih tipova upita, keširanje, menije za navigaciju, poboljšanje načina upravljanjem elementima na stranicama i još mnogo toga.

WordPress 5.9 je objavljen pre nekoliko meseci, ali je, kao najbitnija izmena za korisnike, nedostajao najavljivani novi uređivač blokova (Gutenberg) zbog kasnih problema u razvoju. Za one koji nisu upoznati sa Gutenbergom, to je velika promena u načinu na koji će korisnici WordPress-a kreirati sadržaj na svojim web stranicama. Umesto da koristite klasični vizuelni uređivač koji izgleda kao Microsoft Word, moći ćete uređivati svoje postove koristeći blokove koji se mogu prevući i prilagoditi na različite načine. U slučaju da Vam stari način uređivanja stranica odgovara i ne želite da koristite Gutenberg, ne brinite, nećete morati da ga koristite kada instalirate novu verziju WordPress-a.

Napomena prilikom ažuriranja (updejta)

Verzija WordPress-a 6.0 dolazi sa velikim brojem izmena u odnosu na prethodnu verziju, tako da je veoma bitno da obratite pažnju prilikom ažuriranja Vašeg web sajta na ovu novu verziju. Kao i prilikom svakog ažuriranja WordPress-a i pratećih plugin-ova koje koristite obavezno napravite backup, tj. rezervnu kopiju svih fajlova i baze podataka. Tako da bi u slučaju neuspešnog ažuriranja mogli da Vaš web sajt vratite na prethodno stanje. Mi smo u poslednjih nekoliko dana ažurirali 30-tak web sajtova na verziju 6.0 i imali smo samo nekoliko web sajtova na kojima smo morali dodatno da intervenišemo.

Minimalni tehnički zahtevi potrebni za neometan rad WordPress-a 6.0

PHP verzija 7.4.
MySQL verzija 5.7 ili MariaDB verzija 10.3.Scroll