Najava prekida podrške za Flash player

Najava prekida podrške za Flash player

Datum objave:28. jula 2020.
Autor:Slađana Krstić

Adobe planira da upotrebu Flash u potpunosti prekine do kraja 2020. godine, tako da je je kompanija sada finalizirala planove za zaustavljanje ažuriranja i distribuciju Flash Player-a. Web developerima i vlasnicima web sajtova se preporučuje da migriraju svoje web sajtove koji koriste Flash sadržaj i funkcionalnost, u novije otvorene formate poput HTML5, VebGL i VebAssembli. Ovi standardi su sazreli tokom prethodnih godina i nadmašili su Flash u njegovoj funkcionalnosti pružanja interaktivnog i kreativnog sadržaja na vebu. Mnoge mogućnosti Flash dodataka direktno su integrisane u pregledače, čime se uskoro takvi dodaci uklanjaju.

Ovo obaveštenje o prestanku Flash dolazi u saradnji sa nekoliko tehnoloških kompanija kao što su Apple, Facebook, Google, Microsoft i Mozilla. Na primer, Apple nudi WebKit kao alternativu Flash-u, navodeći da Apple-ovi korisnici već duže vreme koriste Internet bez Flasha. Slično tome, Google-ov Chrome će sve više tražiti od korisnika eksplicitnu dozvolu za pokretanje Flash sadržaja sve dok podrška ne bude potpuno uklonjena krajem 2020. Microsoft će ukinuti podršku za Flash u programu Microsoft Edge i Internet Explorer, što je kulminiralo potpunim uklanjanjem do kraja 2020. Microsoft Edge već zahteva dozvolu korisnika pre nego što pokrenete bilo koji Flash sadržaj počevši od Ažuriranja za Windovs 10 Creators. Mozilla takođe nastoji u tome da u narednom periodu iz svojih web pregledača izbaci podršku za Flash sadržaje.

ATEC Technologies je u nekim svojim projektima, npr. prethodna (starija) verzija Internet prodavnice, starije verzije Joomla web sajtova i sl. koristio Flash radi poboljšanja funkcionalnosti, tako da preporučujemo svim našim klijentima koji poseduju web sajtove starije od nekoliko godina, da se blagovremeno informišu o tehnologiji koja je korišćena prilikom izrade njihovog web sajta ili aplikacije da bi unapred bili upoznati sa eventualnim ograničenjima u funkcionalnosti.

Takođe, nevezano za Flash, želeli bi da napomenemo da mnogi naši klijenti poseduju starije web sajtove ili web aplikacije koji su zasnovani na PHP5 verziji, a koja je u vreme izrade bila aktuelna, a sada je već zastarela i za nju je ukinuta tehnička podrška i nadogradnja. Pošto je sada aktuelna PHP7 verzija i za sve novije web sajtove se ona koristi prilikom izrade zbog mnogih prednosti po pitanju funkcionalnosti, brzine, sigurnosti i sl. Zbog velikog broja web sajtova koji su izrađeni starijom PHP5 verzijom, na mnogim web serverima se i dalje omogućuje i funkcioniše verzija 5, ali u nekom narednom periodu PHP5 će biti u potpunosti ukinut od strane web hosting provajdera, a samim tim će i mnogi web sajtovi i aplikacije koji su zasnovani na PHP5 verziji prestati sa radom ili neće biti u potpunosti funkcionalni.Scroll