Nadogradite Vašu verziju PHP-a

Nadogradite Vašu verziju PHP-a

Datum objave:27. septembra 2020.
Autor:Dejan Krstić

PHP je jedan od najpopularnijih skriptnih jezika na Internetu danas. Prema W3Techs, PHP koristi skoro 80% svih web lokacija koje koriste programski jezik na strani servera. To znači da za skoro svakih 8 od 10 web lokacija koje posetite oni najverovatnije koriste PHP u nekom obliku.

Svaka nova verzija PHP-a dobija potpunu podršku tokom određenog vremenskog perioda. Period počinje izdavanjem početne stabilne verzije. Tokom ovog perioda ispravke (nadogradnje) za bezbednosne probleme i greške objavljuju se u redovnim intervalima. Kada se ovaj period završi, postoji dodatni vremenski period samo za veoma bitne sigurnosne propuste. Po završetku ovog dodatnog perioda prestaje se sa bilo kakvim ažuriranjima i nadogradnjama.

Prema službenoj stranici WordPress Stats, u vreme pisanja pisanja ovog teksta, preko 35% WordPress korisnika, tj. njihovih web sajtova je i dalje na zastareloj PHP 5.6 ili nižoj verziji. Ako na ovo dodamo web sajtove i aplikacije koje su na PHP 7.0 i 7.1, ogromnih 64% korisnika trenutno koristi PHP verzije koje više nisu podržane od decembra 2019. godine.

Još je strašnije ako pogledate statistiku izvan WordPress zajednice. Prema W3Techs, PHP 5 trenutno koristi 55,8% svih web lokacija koje su zasnovane na PHP-u.
Slična situacija je i kod naših klijenata. Mnoge web aplikacije i web sajtovi se i dalje izvršavaju na starijim verzijama PHP-a. Pošto sem u slučaju kada imamo obavezu održavanja web sajta i web aplikacije, za mnoge druge klijente nismo u mogućnosti, a i u obavezi, da vršimo te provere i da ukazujemo na njih. Ali veoma rado ćemo maksimalno izaći u susret svakom svom klijentu koji nam se obrati za informaciju ili pomoć.

Za sada se mnoge web hosting kompanije trude da svojim klijentima što više izađu u susret i da što duže omoguće podršku za PHP verziju 5, ali je samo pitanje vremena kada će ta podrška biti u potpunosti uskraćena. Razloga za to ima mnogo, kao što su npr. brzina izvršavanja, sigurnosni problemi, nekompatibilnost sa novim tehnologijama i sl. Tako da preporučujemo svim vlasnicima web sajtova ili web aplikacija, da provere ili da se informišu koju verziju PHP-a koriste, da bi na taj način blagovremeno mogli da spreče prestanak svog web sajta ili web aplikacije.Scroll