Ažuriranje WordPress web sajta

Ažuriranje WordPress web sajta

Datum objave: 22. marta 2023.
Autor: Slađana Krstić


Ažuriranje WordPress web sajta je važan proces koji bi trebalo da se sprovodi redovno kako biste održavali svoju web stranicu bezbednom, stabilnom i funkcionalnom. U ovom blogu ćemo se fokusirati na to šta zapravo predstavlja ažuriranje WordPress-a i zašto je to važno za vaš sajt.

Prvo, šta je ažuriranje WordPress-a? WordPress je platforma za izradu web sajtova koja se redovno ažurira kako bi se održala sigurnost, funkcionalnost i efikasnost. Ažuriranje WordPress-a podrazumeva instaliranje najnovije verzije WordPress-a, kao i bilo kakvih dodataka (plugins) ili tema (themes) koje koristite na svom sajtu.

Ako ste vlasnik WordPress web sajta, ažuriranje je važno jer održava vaš sajt sigurnim od hakera, virusa i drugih bezbednosnih pretnji. Ažuriranje takođe poboljšava funkcionalnost vašeg sajta, kao i njegovu brzinu i performanse. Ako ne ažurirate svoj sajt redovno, vaš sajt može postati usporen i neefikasan, a to može dovesti do gubitka posetilaca i potencijalnih klijenata.

Kada je u pitanju ažuriranje WordPress-a, postoje tri osnovna dela koja bi trebalo ažurirati: WordPress jezgro, dodaci (plugins) i teme (themes). Ovaj proces ažuriranja može biti jednostavan i brz, ali i složen i dugotrajan, zavisno od toga koliko su vaše dodatne funkcionalnosti komplikovane.

Ako ste novi u WordPress-u, najbolje bi bilo da angažujete stručnjaka koji će izvršiti ažuriranje sajta za vas. Ako već imate iskustva sa WordPress-om, ažuriranje možete izvršiti sami tako što ćete pratiti nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Napravite sigurnosnu kopiju (backup) vašeg sajta pre ažuriranja. Ovo je veoma važno jer, ako dođe do problema tokom ažuriranja, moći ćete da vratite vaš sajt u prethodno stanje.
  2. Proverite da li je vaš hosting (domen i server) kompatibilan sa najnovijom verzijom WordPress-a. Ako vaš hosting nije kompatibilan, možda ćete morati da promenite hosting plan ili pružaoca usluga.
  3. Ažurirajte WordPress jezgro. Ovo je najvažniji deo ažuriranja, jer se time poboljšava sigurnost i funkcionalnost vašeg sajta.
  4. Ažurirajte dodatke (plugins) koje koristite. Plugins su dodaci koji dodaju nove funkcije vašem sajtu, ali ih takođe može biti i ranjivih tačaka za hakere. Stoga je važno da ih ažurirate na najnoviju verziju kako biste osigurali sigurnost vašeg sajta.
  5. Ažurirajte teme (themes) koje koristite. Tema definiše izgled vašeg sajta, a ažuriranje teme može poboljšati izgled i funkcionalnost vašeg sajta, ali i otkloniti bezbednosne propuste.
  6. Nakon što ste izvršili ažuriranje, proverite da li se vaš web sajt ispravno prikazuje i da li sve funkcioniše kako treba. Ako primetite bilo kakve probleme, poput grešaka u prikazu ili funkcionalnosti, moraćete da ih rešite pre nego što dozvolite da korisnici pristupe vašem sajtu.

U zaključku, ažuriranje WordPress-a je neophodno za održavanje vašeg sajta sigurnim, funkcionalnim i brzim. Ažuriranje je relativno jednostavan proces, ali ako niste sigurni u svoje veštine, najbolje bi bilo da se obratite stručnjaku. Ako redovno ažurirate svoj sajt, moći ćete da se fokusirate na sadržaj i promociju, umesto na brigu oko bezbednosti i funkcionalnosti.
Nemojte da dozvolite da Vaš web sajt i prateći dodaci (plugin-ovi) ne budu dugo ažurirani jer na taj način možete napraviti velike probleme prilikom sledećeg ažuriranja, a koji se teže ili neuspešno mogu otkloniti bez neke ozbiljnije i dugotrajnije intervencije.

 Scroll